Βάψιμο σπιτιού: Τα χρώματα και τα πιο συνηθισμένα λάθη

Το μωβ, γκρι ή κόκκινο χρώμα στους τοίχους μπορεί να αλλάξει εντελώς την εικόνα του σπιτιού σας! Μπορεί το βάψιμο να θεωρείται εύκολη υπόθεση, αλλά διαθέτει «παγίδες» που ίσως δημιουργήσουν φουσκάλες ή πτυχώσεις πάνω στον τοίχο. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για το πώς να «κρύψετε» χρωματικά τις ατέλειες του σαλονιού και πώς να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη, όπως αναφέρονται στο «1.000 ιδέες για μαστορέματα» των εκδόσεων “Susaeta”.

 

Η επιλογή του χρώματος… ανάλογα με το χώρο!

Ένας στενός και μακρύς διάδρομος

Ένας στενός διάδρομος μπορεί να φανεί πολύ πιο φαρδύς, εάν βάψετε όλους τους τοίχους και το ταβάνι με μπογιά λευκής ή σκοτεινής απόχρωσης. Οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι απαιτούν την αγορά μιας μοκέτας στους ίδιους χρωματικούς τόνους. Βέβαια, μην κάνετε το λάθος να βάψετε τον τοίχο στο βάθος με σκούρο χρώμα, καθώς έτσι θα κάνετε το διάδρομο να φαίνεται πιο μικρός. Τις πόρτες, αντίστροφα, μπορείτε να τις βάψετε με κλειστό καφέ ή γκρι χρώμα, αρκεί να τις έχετε πάντα κλειστές!

Ένα όμορφο παιδικό δωμάτιο

Εάν θέλετε να βάψετε ένα παιδικό δωμάτιο, μη διστάσετε να αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας και να χρησιμοποιήσετε κυρίως παστέλ χρώματα. Σε περίπτωση που «πιάνει» λίγο το χέρι σας, πάρτε το πινέλο και ζωγραφίστε ένα τοπίο με ουράνιο τόξο ή ένα κινούμενο σχέδιο στον τοίχο απέναντι από την πόρτα.

Ένα σαλόνι που το «χτυπάει» ο ήλιος

Σε περίπτωση που το σαλόνι ή η κρεβατοκάμαρα έχει καλό φυσικό φωτισμό, προτιμήστε τα ζωντανά και ανοιχτά χρώματα, ώστε να χαρίσετε έξτρα ζωντάνια στο χώρο. Ακόμα και τις βραδινές ώρες, το φως από τα φωτιστικά δαπέδου θα αντανακλάται πάνω στις ανοιχτές αποχρώσεις των τοίχων… με αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος με θετική διάθεση.

Ένα διαμέρισμα γεμάτο έντονα χρώματα

Ένα σαλόνι που είναι βαμμένο εξ ολοκλήρου σε έντονο χρώμα, όπως είναι το μωβ ή το κόκκινο, πρέπει να χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις στη διακόσμηση. Τα αντικείμενα, τα μαξιλάρια ή οι πίνακες πρέπει να «σπάνε» τη μονοχρωμία και την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ένα ψηλοτάβανο και «κρύο» σπίτι

Εάν μένετε σε σπίτι με ψηλά ταβάνια, δοκιμάστε να βάψετε το ταβάνι σε πιο έντονες και σκούρες αποχρώσεις από τους υπόλοιπους τοίχους. Για παράδειγμα, εάν οι τοίχοι σας είναι λευκοί, δοκιμάστε να βάψετε το ταβάνι σε μπεζ χρώμα! Έτσι, οπτικά θα «χαμηλώσει» το ταβάνι και ο χώρος θα μοιάζει πιο μικρός…

Ένας τεράστιος και άχαρος χώρος

Για να μετατρέψετε έναν τεράστιο χώρο σε πιο ζεστό και μικρό, αγοράστε κυρίως μπογιές σε έντονα χρώματα, όπως είναι το πορτοκαλί, το φούξια, το φιστικί κ.α. Έτσι, οι τοίχοι θα φαίνονται σαν να πλησιάζουν μεταξύ τους και ο χώρος θα «μικρύνει», παρά τις αληθινές διαστάσεις του.

5 λάθη βαψίματος και πώς να τα αποφύγετε

– Μην βουτάτε το πινέλο ή το ρολό κατευθείαν στον κουβά με το χρώμα, καθώς έτσι θα υπερφορτωθεί με το ρευστό υλικό. Εάν βάψετε τον τοίχο με ένα τέτοιο πινέλο, τότε, όχι μόνο δεν θα στεγνώσει εύκολα η μπογιά, αλλά παράλληλα θα σχηματιστούν πτυχώσεις στην επιφάνεια του.

– Εάν εμφανίζονται ρωγμές στη στρώση της μπογιάς, μάλλον έχετε αγοράσει κακής ποιότητας μπογιά ή απλά βάφετε μια υγρή επιφάνεια. Βέβαια, όταν δημιουργούνται μικρές τρυπούλες, τότε, είτε δεν έχετε καθαρίσει τον τοίχο από τη σκόνη, είτε τα πινέλα έχουν υπολείμματα νερού.

– Άμα η βαφή αργεί να στεγνώσει, μάλλον χρησιμοποιείτε λάθος διαλυτικά και απλώνετε παχιές στρώσεις μπογιάς. Βέβαια, γι’ αυτό ευθύνεται και η υπερβολική υγρασία, η έλλειψη εξαερισμού και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανεμιστήρες ή κλιματιστικά για να στεγνώσει πιο γρήγορα η κρεβατοκάμαρα, αφού διακινδυνεύετε να καταστραφούν οι λείες επιφάνειες.

– Η υπερβολική μπογιά θα «τσαλακωθεί» κατά τη διάρκεια του βαψίματος και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδανικό. Για να αποφευχθούν οι πτυχώσεις πάνω στον τοίχο, περάστε τρεις λεπτές στρώσεις μπογιάς και τηρείστε το χρόνο αναμονής ανάμεσα στα δυο χέρια βαψίματος.

– Σε περίπτωση που η μπογιά «δακρύζει», τότε ίσως έχετε φορτώσει παραπάνω τη βούρτσα με μπογιά. Διαφορετικά, πιθανόν είναι να έχετε ρίξει αρκετό διαλυτικό μέσα στη μπογιά. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, στραγγίστε ελαφρώς τη βούρτσα, πριν αρχίσετε το βάψιμο και χρησιμοποιήστε τα διαλυτικά με μέτρο.

Πηγή: http://www.flowmagazine.gr